Powrót
24/6/2021

Menu na grilla - co podać? 4 pomysły na stylowe grill party

Autor
Anna Dobrzańska

Ciepłe promienie zachodzącego słońca, relaks w ogrodzie, spotkanie w gronie znajomych. Letnie wieczory to jedne z najprzyjemniejszych chwil w całym roku. Urozmaicać je można na różne sposoby, ale czemu nie skorzystać z tych najprostszych - grill party z rodziną lub znajomymi to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, odpoczynek, ale też możliwość spotkania i skosztowania razem przepysznego, własnoręcznie przyrządzonego jedzenia. Jak przygotować niezapomniane grill party? Co koniecznie musi się znaleźć w menu? Jak sprawić, by ogrodowa impreza miała swój styl i charakter?

Co na grilla dla tradycjonalistów?

 

Większość z nas podchodzi do grilla w sposób tradycyjny. W menu nie może zabraknąć podstawowych mięs, a goście muszą mieć wybór na tyle szeroki, by każdy znalazł idealny przysmak dla siebie. Króluje więc karkówka w marynacie, szaszłyki drobiowe, boczek rolowany. Zdecydowanie nie może też zabraknąć tradycyjnej, wędzonej kiełbasy. Czy tradycyjny grill musi być nudny? Absolutnie nie! Wystarczy tradycyjne potrawy przyprawić odrobiną...unikatowego smaku i zadbać o oryginalne ich serwowanie oraz dodatki, które nadadzą tradycyjnemu grill party wyjątkowego charakteru.

Kiełbasa z grilla na różne sposoby

 

Kiełbasa to od lat królowa każdego grillowego spotkania. Jak przygotować ją nietuzinkowo, by zaskoczyć gości?

·       kolorowe szaszłyki z grilla z kiełbasą

Kiełbasa w formie szaszłyków? Czemu nie! Dzięki połączeniu jej z kolorowymi warzywami - papryką czerwoną, żółtą i zieloną, cebulą, całe danie zyska nie tylko niepowtarzalny smak, ale i wygląd.

·       kiełbaski z serem w boczku

Dla fanów łączenia mięsnych smaków polecamy stworzenie dania przypominającego nieco hot-doga, ale w wersji premium - wystarczy ponacinać kiełbasę, nadziać ją żółtym serem i zawinąć wszystko w cienkie plasterki boczku. Gwarantowany, rozpływający się w ustach smak ser i chrupiącego boczku zachwyci nawet wybrednych gości.

·       sakiewki z kiełbasą i warzywami

Kiełbasa duszona z warzywami to idealna propozycja dla tych, którzy gustują w mniej ciężkostrawnych wersjach potraw z mięsem. Wystarczy pokroić wszystkie składniki w kostkę i zawinąć w folię aluminiową, aby całość przypominała sakiewkę, a następnie wrzucić na grill. Gotową duszona kiełbasę w sosie własnym można podawać z dipem czosnkowym lub innym, wybranym sosem.

Tradycyjne dodatki do grilla

 

Jakie dodatki wybrać, aby stworzyć niezapomniane grill party? Najlepiej zacząć od zastawy - jeśli na grilla zapraszasz dużą ilość osób i niekoniecznie będziesz mieć dostęp do kuchni, to warto postawić na jednorazowe naczynia, sztućce i kubeczki. Jeśli lubisz minimalistyczny  styl eko zaopatrz się w papierowe kubeczki i drewniane sztućce oraz serwetki w beżowym lub białym kolorze - najlepiej gładkie. Całość będzie tworzyć spójny charakter i nada grill party harmonijnego charakteru. W ramach ożywienia wystroju na stole postaw wazon z polnymi kwiatami, a wieczorem rozpal tealighty. Takie tradycyjne dodatki zapewnią klimatyczny nastrój i będą w naturalny sposób komponować się z otoczeniem ogrodu czy tarasu.

 

Jaki grill do ogrodu a jaki na balkon – sprawdź, ile kosztują grille>>

Co na grilla w stylu amerykańskim?

 

Wszyscy znamy sceny z filmów amerykańskich, w których rodzina lub przyjaciele spotykają się na barbecue w ogrodzie.  Królują wtedy typowo amerykańskie przysmaki - nie może zabraknąć wołowych burgerów, pieczonej kukurydzy czy sławetnego sosu barbecue. Kolorystyka dodatków też jest nieprzypadkowa - nawiązuje do kolorów amerykańskiej flagi - króluje czerwony, biały i niebieski. Jak zaserwować amerykańskie potrawy z grilla gościom? Na jakie elementy dekoracyjne postawić, żeby osiągnąć efekt amerykańskiego grill party? O czym absolutnie nie można zapomnieć i bez czego grill w stylu amerykańskim się nie uda?

Burgery z grilla

 

Aby przygotować burgery z grilla po amerykańsku najlepiej zaopatrzyć się w mięso z łopatki wołowej, które najlepiej nadaje się na ten rodzaj potrawy. Można kupić od razu mięso mielone, co znacznie skróci czas przygotowania burgerów. Mięso należy uformować na grubość 2 cm - wtedy będziemy mieć gwarancję, że podczas grillowania upiecze się, nie wysuszając jednocześnie. To z jakimi dodatkami podamy burgery zależy już tylko od naszej fantazji. W klasycznym amerykańskim burgerze nie powinno zabraknąć sera żółtego, cebuli (najlepiej czerwonej), świeżej sałaty, pomidora i ogórka oraz sosu - klasycznego ketchupu, musztardy lub barbecue. Jako bazy koniecznie użyj bułek z sezamem!

 

Kukurydza z grilla

 

Kukurydza z grilla to absolutny must have grill party w stylu amerykańskim. Pieczone kolby kukurydzy to zawsze nieodłączny element letniej imprezy - są niezwykle smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Można zakupić kolby w liściach i grillować je bez ich odrywania  - wtedy kukurydza nie spali się, będzie miękka i aromatyczna. Dla tych, którzy chcą trochę urozmaicić to danie polecamy przygotowanie kolby już bez liści, posmarowanie jej klasycznym masłem lub masłem z ziołami i owinięcie tak przygotowanej kukurydzy w folię aluminiową. Dla jeszcze bardziej aromatycznych doznań warto dodać liście mięty lub płatki chilli.

Sos barbecue

Sos barbecue to niekwestionowany król amerykańskich stołów. Można kupić gotowy sos lub spróbować przygotować własny. Potrzebne do tego będą sos worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy ,odrobina musztardy, octu winnego, wina wytrawnego, czosnku i ketchupu lub przecieru pomidorowego. Sos barbecue jest idealnym sosem do potraw z grilla, pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa, sprawdzi się też jako dodatek. Można go łączyć z grillowaną wieprzowiną, żeberkami wołowymi kurczakiem lub jako dodatek do cheeseburgera w stylu amerykańskim.

Dekoracje i dodatki, które podbiją amerykański klimat

 

Aby stworzyć amerykański klimat podczas grill party warto wyposażyć się w klasyczne, nawiązujące do tego stylu dodatki i dekoracje. Na stole nie może zabraknąć kultowych czerwonych kubeczków do napojów, biało-czerwonych słomek czy talerzyków papierowych również w czerwieni. Nakrycia stołowe idealnie uzupełni kraciasty obrus - w biało-czerwoną kratę lub taką w kolorze biało-niebieskim. Ważne żeby kolory nawiązywały do kolorów amerykańskiej flagi - wtedy będziemy mieć pewność, że styl jest spójny i w klimacie typowo amerykańskim. Na stole nie powinno też zabraknąć lemoniady w wielkich szklanych słojach z lejkiem. Sosy lub klasyczną musztardę czy ketchup warto podać w jednokolorowych pojemnikach - w kolorze czerwonym i żółtym. Amerykańskiego klimatu dodadzą też z pewnością kolorowe girlandy lub miniwykałaczki z amerykańską flagą umieszczone w potrawach.

menu na grilla w stylu amerykańskim
Menu na grilla w stylu amerykańskim

Czytaj również: Ile kosztuje grill gazowy - idealny na grill party w stylu amerykańskim>>

Co na grilla bez mięsa? Menu na grilla warzywno-owocowe

Potrawy z grilla mogą być również gratką dla tych, którzy….mięsa nie jedzą:) To świetny sposób na przygotowanie typowo wegetariańskich potraw - głównie grillowanych warzyw. Taki bezmięsny grill można też uzupełnić dużą ilością owoców w najróżniejszych formach - np. lemoniady lub owocowej sałatki.

Meny na grilla wegetariańskie: najlepsze bezmięsne przekąski na grilla

Jakie warzywa najbardziej nadają się do przyrządzenia na grillu? Cukinia, bakłażan, ziemniak, papryka, pieczarka. Każde z nich można podać na dwa sposoby - pokroić na plasterki lub w piórka (w zależności od kształtu warzywa), przyprawić i skropić oliwą, następnie wrzucić na ruszt. Można też zrobić, tak jak w przypadku potraw z kiełbasą, sakiewkę warzyw. Ciekawą formą będą też warzywne szaszłyki.

Świetną alternatywą dla mięsa będzie też grillowany ser - feta, mozzarella, cheddar, brie, halloumi - wszystkie nadają się na grilla i naprawdę świetnie smakują całkowicie saute, bez dodatku przypraw. Można też łączyć warzywa z serem i grillować je jako jedną potrawę - w sakiewce lub jako szaszłyk.

 

Do grillowania świetnie nadają się też...owoce:) Przez całe lato łatwo dostać owoce egzotyczne - banan, arbuz, ananas, które z powodzeniem można przygotowywać na grillu. W lipcu W lipcu polecamy sezonowo figi i morele, zaś w sierpniu brzoskwinie i nektarynki. Wrzesień, zwiastujący jesień, obdarowuje nas jabłkami, gruszkami i śliwkami, które śmiało można wrzucać na ruszt.

Owoce grillowane można podawać jako dodatek do innych potraw lub jako przekąskę - wystarczą wbite w kawałki pieczonych owoców wykałaczki.

Jak podbić klimat grilla warzywno-owocowego?

 

Grill owocowo-warzywny świetnie dopełnią naturalne dodatki i dekoracje. W kwestii napojów najlepiej postawić na lemoniady na bazie owoców -cytryny i mięty, marakui z dodatkiem nasion chia czy arbuzowej lub malinowej. W zależności od pory roku najlepiej jest wykorzystywać sezonowe owoce - zachęcają nie tylko ceną, ale też wspaniałym smakiem.

Najlepsze dekoracje to te naturalne - świeże kwiaty w karafkach, rośliny i byliny w kolorowych, dekoracyjnych doniczkach. Jako oświetlenie najlepiej sprawdzą się lampiony lub girlandy świetlne.

Orzeźwiająca domowa lemoniada na grilla - inspiracje

·      klasyczna lemoniada ze świeżych cytryn: ½ l wody, 2 ½ cytryny, 3 łyżeczki cukru trzcinowego

·      lemoniada cytrynowa z granatem: ¼ arbuza, ½ granatu, 1 cytryna, ½ l wody

·      lemoniada brzoskwiniowo-malinowa: sok z brzoskwiń,2 cytryny,½ l wody, garść malin

·      lemoniada z melonem i ogórkiem: ¼ melona średniej wielkości, ½ogórka zielonego, ½ cytryny, ½ litra wody, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, liście świeżej mięty

·      lemoniada cytrynowa z nutą bazylii: ½ litra wody, 2 cytryny,3 łyżki miodu, liście świeżej bazylii

·      lemoniada truskawkowa: 2 ½ szklanki truskawek,2 cytryny,4 łyżki cukru trzcinowego, ½ l wody

Menu na grilla - grillowane owoce
Owoce z grilla - z czym podawać?

Czytaj również: Grill gazowy czy elektryczny? Ile kosztuje? Sprawdź ceny!

Menu na grilla w stylu śródziemnomorskim

 

Co zaserwować na grill party, żeby nawiązać do śródziemnomorskich tradycji? Zamiast klasycznej karkówki na stole powinna królować kofta, grillowane warzywa łączone z serem feta, grillowane halloumi i mnogość ryb i owoców morza - tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia - mogą pojawić się ośmiorniczki, krewetki, langusty i inne morskie przysmaki.

Jeśli chodzi o elementy dekoracyjne to w dodatkach powinna królować biel, przełamywana gdzieniegdzie żywym turkusem lub spokojną zielenią w kolorze oliwki. Kraciaste obrusy, oliwa w karafkach i oliwki jako przekąska -wszystko to stworzy niepowtarzalny, śródziemnomorski klimat imprezy.

Krewetki z grilla

 

Zamarynowane krewetki najlepiej nadziać na patyczki do szaszłyków - dzięki temu będzie je można łatwiej grillować, ale też wygodniej podawać gościom. Krewetki najlepiej marynować w oliwie z oliwek, czosnku, świeżej natce pietruszki i chili i soli morskiej. Grillowane najlepiej smakują skropione świeżym sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego i czosnku.

Grillowane krewetki mogą też stanowić dodatek do sałatki na bazie warzyw. Jest to potrawa bardzo wszechstronna - można ją serwować samodzielnie, jako przekąskę lub uzupełnienie innego dania.

Ser halloumi z grilla

 

Sera halloumi nie może zabraknąć na grillu w stylu śródziemnomorskim. Mięsisty, lekko słonawy, o niebanalnym smaku. W formie grillowanej najlepiej serwować go podobnie do krewetek - skropić oliwą z oliwek, sokiem ze świeżej cytryny i dodać szczyptę chilli.

Jest to idealny dodatek do sałatek, można go serwować jako alternatywne danie dla osób, które nie jadają mięsa, stanowi też świetną przekąskę na zimno lub uzupełnienie mini szaszłyków warzywno-serowych.

Ciekawą alternatywą jest podanie sera halloumi na plasterku grillowanej cukinii. Do tego wystarczy świeży pomidor cherry i pachnący listek świeżej bazylii i danie w stylu grecki gotowe!

 

Greckie souvlaki czy bałkańskie cevapcici?

 

Souvlaki to typowy przysmak kuchni greckiej - jedna z najbardziej znanych potraw, przyrządzana na bazie mięsa wieprzowego lub drobiowego, pieczonego na specjalnych szpadkach, w formie szaszłyków. świetnym dodatkiem do tego typu mięsa będą sosy na bazie jogurtów - np. tzatziki igrillowane warzywa.

Cevapcici to specjał z Półwyspu Bałkańskiego - pieczone na grillu mięsne wałeczki z przyprawami, zazwyczaj podawane na chlebku typu ciabatta lub specjalnej bułce - lepinii. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie wołowiny, wieprzowiny lub baraniny. Podaje się, podobnie, jak greckie souvlaki, z jogurtem bałkańskim, kefirem lub pastą na bazie papryki - ajwarem.

Bałkańskie cevapcici będzie również świetnie smakowało z sosem salsa, sałatką pomidorową czy grecką. Danie to można serwować także z greckim sosem tzatziki, pitą lub po prostu z serkiem wiejskim.

Obydwa dania to świetne propozycje na grilla w stylu śródziemnomorskim. Uzupełnione świeżym jogurtem, grillowanymi warzywami i świeżymi, owocowymi lemoniadami, z pewnością zachwycą gości.

 

Menu na grilla w stylu greckim
Menu na grilla w stylu śródziemnomorskim

 

Najnowsze porady