Jak wybrać robot kuchenny? Za jakie funkcje warto dopłacić?

Wielofunkcyjny robot kuchenny to niezastąpiony pomocnik dla wszystkich, którzy od czasu do czasu przygotowują w kuchni coś więcej niż wrzątek na herbatę. Odpowiednio dobrany sprzęt usprawnia przyrządzanie posiłków, wyręczając nas w żmudnych czynnościach, takich jak ubijanie piany, zagniatanie ciasta czy siekanie warzyw. Sprawia, że praca jest wykonana dokładnie, szybko i bez wysiłku. Jednak jak wybrać najlepsze dla siebie urządzenie? Jakie funkcje mogą mieć roboty kuchenne? Ile kosztuje taki sprzęt?


Rodzaje robotów kuchennych

Roboty kuchenne to z reguły urządzenia wielofunkcyjne, które mogą zastąpić kilka mniejszych sprzętów. Do wyboru mamy podstawowe roboty, które dają jedynie możliwość miksowania produktów czy wyrabiania ciasta, jak i bardziej zaawansowane, które zmielą mięso, poszatkują warzywa, a nawet ugotują obiad. Zasadniczy podział robotów kuchennych polega na ich rozróżnieniu pod względem sposobu pracy mieszadła:

  • robot tradycyjny – ma silnik umieszczony w podstawie; mieszadło obraca się wyłącznie wokół własnej osi i zgodnie ze wskazówkami zegara, mieszanie odbywa się w sposób jednokierunkowy. Może być ewentualnie wyposażony w dodatkowe funkcje za pomocą oddzielnych akcesoriów;
  • robot planetarny – silnik umieszczony jest w górnej części; mieszadło obraca się wokół własnej osi i wokół misy, mieszanie odbywa się bardzo dokładnie, wielokierunkowo, dzięki czemu robot pracuje szybciej i efektywniej. Początkowo roboty planetarne stosowane były wyłącznie do użytku przemysłowego, obecnie są coraz popularniejsze wśród prywatnych użytkowników; przeznaczone są w szczególności do wyrabiana gęstego ciasta, choć radzą sobie też z innymi zadaniami.
  • robot z funkcją gotowania – mieszadło pracuje tak jak w robocie planetarnym, a dodatkowo sprzęt umożliwia podgrzewanie i gotowanie potraw.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu robota kuchennego?

Wybór robota kuchennego to sprawa bardzo indywidualna i podczas zakupów warto kierować się nie tylko ceną czy wyglądem, ale przede wszystkim swoimi potrzebami. Osobom gotującym okazjonalnie z powodzeniem wystarczy prosty tradycyjny robot, wyposażony w podstawowe funkcje. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i spędzają w niej sporo czasu, polecane są bardziej kompleksowe sprzęty w postaci robota planetarnego, wyposażonego w dodatkowe przystawki.

Kiedy już zdecydujemy, jaki typ urządzenia będzie dla nas najbardziej odpowiedni, czas zwrócić uwagę na pozostałe parametry, którymi charakteryzują się poszczególne roboty kuchenne:

  • moc silnikajest to jeden z najważniejszych atrybutów robota, podawany w watach. Sprzęty do użytku domowego mogą mieć moc od 350 do nawet 1700 W. Moc silnika powinna być dostosowana do wielkości urządzenia i do jego funkcji, gdyż to od niej zależą możliwości robota – im większa moc, tym mniejsza szansa, że robot podczas wyrabiania wyjątkowo gęstej masy po prostu się spali. Jeżeli zależy nam, aby sprzęt bez problemu dawał sobie radę z zagniataniem ciasta na pizzę czy chleb lub z przygotowaniem na przykład masła orzechowego, to warto zainwestować w robota o mocy minimum 1000-1200 W. Jeśli jednak głównym zadaniem robota będzie ubijanie piany z białek lub mas kremowych do ciasta, to spokojnie wystarczy urządzenie o mocy 500-600 W. Trzeba jednak pamiętać, że im większa moc silnika, tym robot będzie cięższy. Czy to źle? Niekoniecznie. Wbrew pozorom nie warto wybierać najlżejszych urządzeń, ponieważ podczas pracy potrafią one wędrować po całym blacie, tymczasem ciężki robot będzie solidnie stał w miejscu;
  • rodzaj i wielkość misyto kolejny istotny parametr, którym trzeba się kierować podczas wyboru robota kuchennego. Misa może być wykonana z tworzywa sztucznego lub ze stali szlachetnej. Z reguły roboty wyposażone w plastikowe misy są tańsze, jednak jeśli zależy nam na solidnym sprzęcie, odpornym na uszkodzenia mechaniczne, to lepiej wybrać model z misą metalową. Misy robotów wielofunkcyjnych mogą mieć ok. 3-7 litrów pojemności, przy czym zawsze warto zdecydować się na te z większą misą. Wiele składników po ubiciu czy po zmiksowaniu znacznie zwiększa swoją objętość i mała 3-litrowa misa może być niewystarczająca;
  • mieszadła dobry robot, który umożliwi nam przygotowanie każdego typu ciasta, powinien być wyposażony w 3 rodzaje mieszadeł: hak do ciężkich ciast, mieszadło do lekkich ciast i piany oraz mieszadło do ciast ucieranych. Dobrze jeśli mieszadła w całości wykonane są ze stali szlachetnej i nie zawierają plastikowych elementów podatnych na odbarwienia czy uszkodzenia;
  • przystawkinowoczesne roboty wyposażone są w dodatkowe funkcje i przystawki, dzięki którym mogą zastąpić wiele innych sprzętów. Przed zakupem warto się zastanowić, na jakich funkcjach najbardziej nam zależy i co konkretnie powinien zawierać nasz robot. Do najpopularniejszych przystawek, w które standardowo wyposażone są obecnie praktycznie wszystkie roboty planetarne, należą: blender kielichowy, malakser do krojenia owoców i warzyw, wyciskarka do cytrusów oraz maszynka do mielenia mięsa. Większość producentów oferuje także dodatkowe przystawki, które można dokupić osobno. Dzięki nim nasz robot może stać się młynkiem do mielenia kawy lub innych zbóż albo maszynką do produkcji domowych lodów czy makaronu;
  • gabaryty zaawansowane roboty wyposażone w dodatkowe przystawki są zazwyczaj dosyć spore i zajmują nieco miejsca w kuchni. Decydując się na konkretny model, warto zwrócić uwagę, czy po wpięciu blendera lub innej przystawki do bazy sprzęt zmieści się na blacie pomiędzy szafkami górnymi i dolnymi i czy nie będziemy mieli problemu z przechowywaniem załączonych akcesoriów;
  • bezpieczeństwo wybierając robot kuchenny, trzeba się upewnić, że jest on wyposażony w odpowiednie zabezpieczenia, które uniemożliwiają pracę urządzenia w przypadku nieprawidłowego wpięcia przystawki, misy czy mieszadła. Uchroni to nasz sprzęt przed uszkodzeniem oraz nas samych przed skaleczeniem lub porażeniem prądem.

Ile kosztuje robot kuchenny?

Ceny robotów kuchennych są bardzo zróżnicowane. Na ich koszt mają wpływ czynniki takie jak moc silnika, rodzaj misy oraz dodatkowe przystawki i funkcje. Tradycyjnego robota z podstawową wersją wyposażenia kupimy już za około 200-400 zł. Zaawansowany sprzęt planetarny uzbrojony w blender, wyciskarkę do cytrusów i maszynkę do mielenia mięsa to wydatek rzędu 1000-3000 zł, przy czym im wyższa cena, tym większe możliwości robota. Za kwotę około 3000 zł kupimy naprawdę solidny sprzęt, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Roboty z funkcją gotowania, w których oprócz zup i past przygotujemy także dżemy czy soki, kosztują od około 2000 zł do nawet ponad 5000 zł, przy czym urządzenia z wyższej półki cenowej, oprócz całego szeregu przystawek i funkcji, posiadają w zestawie autorskie książki kucharskie, prezentujące  szerokie możliwości robota.

Ile kosztuje robot kuchenny