tort weselny

Ile kosztuje tort weselny na 50, 100, 150 osób?

Wesele to jedna z najważniejszych uroczystości w życiu każdego człowieka. Organizacja perfekcyjnej zabawy weselnej wymaga odpowiedniego skomponowania wielu elementów. Wybór tortu, którego prezentacja i degustacja są kulminacyjnym momentem imprezy, należy do największych wyzwań. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić.


Jak wybrać tort na wesele?

Możliwości wyboru tortu weselnego wydają się dziś nieograniczone. Cukiernicy weselni to artyści, którzy są w stanie spełnić prawie każde życzenie klienta. Warto pamiętać jednak, że każda z podjętych decyzji przełoży się na koszt przygotowania ciasta.

szybka pożyczka

Struktura tortu

Cukiernie oferują trzy podstawowe rodzaje tortów, które prezentują się następująco:

  • tort amerykański – najczęściej wybierany jest na bankiety i jubileusze. Rzadko jednak podaje się go na weselach ze względu na dość prostą konstrukcję. Wygląda bowiem jak zwykły prostokąt z dekoracjami. Na środku można położyć drugą warstwę w postaci np. serca, umieścić wydruk na lukrze z podobizną nowożeńców lub postawić figurkę pary młodej. Nie jest to jednak najbardziej efektowne rozwiązanie. Cena jest tu jednak odpowiednio niższa. Plusem jest też to, że tort łatwo się kroi, porcjuje i transportuje. Może on być więc dobrym wyborem na bardziej kameralne lub mniej eleganckie przyjęcie weselne.
  • tort angielski – to najbardziej klasyczne rozwiązanie. Zwykle jest okrągły i ma co najmniej dwa piętra. Czasem spotykane są również takie torty w wersji prostokątnej lub o innym wybranym kształcie (np. serca), są przy tym odpowiednio droższe. Cena uzależniona jest przede wszystkim od rodzaju dekoracji i dodatków.
  • tort na stelażu – w tym wypadku kolejne piętra ciasta rozkładane są na specjalnej konstrukcji, a nie umieszczone jedno na drugim. Możemy pokusić się też o kilka urozmaiceń, np. zmianę kształtu stelaża, „ukrycie” go przez cukiernika za pomocą dekoracji lub umieszczenie na każdym piętrze tortu o innym smaku (by goście mieli w czym wybierać). Taki podział pozwoli nam na przygotowanie ciasta również dla osób wrażliwych na alergeny, np. orzechy lub kakao, oraz z nietolerancją glutenu i laktozy.
  •  tort muffinkowy – to alternatywa dla klasycznych tortów w postaci zdobionych babeczek ustawionych na stojaku w kształcie piramidy. Tu także możemy pokusić się o różne smaki i dekoracje. Cena zależy od ilości zamówionych babeczek i sposobu ich ozdobienia.

Warto również dodać, że ciasto weselne można uzupełniać o różne elementy „architektoniczne”, które urozmaicą jego wygląd. Cena tortu z tunelami czy tortu o niestandardowym kształcie może być nawet kilkakrotnie wyższa od klasycznych konstrukcji.

tort weselny - rodzaje

Tort weselny – smak i styl

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest tort na bazie biszkoptu z bitą śmietaną. Jeśli zdecydujemy się na dodatkową polewę z marcepanu i czekolady, musimy liczyć się ze wzrostem ceny za kilogram ciasta o ok. 10 zł. Zestaw smaków, jakie dobierzemy, jest praktycznie nieograniczony i nie powinien wpływać na cenę ciasta. Tylko w wypadku, gdy zdecydujemy się na rzadko spotykane, egzotyczne smaki możemy spodziewać się nieco większych kosztów.

Duże znaczenie ma natomiast styl tortu, który wybierzemy. Warto pamiętać, że tort, który ma być jedną z kluczowych atrakcji imprezy, powinien odpowiadać stylowi całego wesela. Czy wpływa to na cenę? Weźmy za przykład modne ostatnio lekkie torty naked. Naked cake doskonale nadaje się na gorące, letnie wesela, w których para młoda postawiła na swobodę i świeżość. Ciasto jest „nagie”, a więc pozbawione z wierzchu kremów i polewy, w pełni odsłonięte, tak, że widać jego warstwy. Czy to oznacza, że będzie tańsze? To zależy od tego, na jaką dekorację owocową, która zastępuje słodkości, się zdecydujemy. Tak jak w przypadku smaków – najciekawsze, najrzadsze i egzotyczne dodatki sprawią, że cena naked cake może być zdecydowanie wyższa niż klasycznego ciasta oblanego czekoladą.

Gdzie kupić tort?

Możemy skorzystać z dwóch możliwości zakupu tortu:

  • u organizatora imprezy ślubnej –w pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, czy organizator wesela ma go w swojej ofercie. Jeśli tak, może się to wiązać z pewnymi oszczędnościami (organizator imprezy ślubnej może liczyć na zniżki u zaufanych partnerów), a dodatkowo zrzuca z naszych barków niemałą odpowiedzialność;
  • u cukiernika – daje pełną swobodę wyboru i pozwala na skomponowanie ciasta według naszych oczekiwań. Praktyka pokazuje, że cena jest kwestią twardych negocjacji. Po pierwsze, kiedy chodzi o wypieki weselne, cukiernie podają wyższe ceny niż przy robieniu tortów na inne imprezy. Częściowo wynika to z przeświadczenia, że mało kto oszczędza na ślubie, a częściowo z misterności pracy, jaką trzeba włożyć w takie torty. Za najbardziej wyrafinowane ciasta weselne w najbardziej renomowanych pracowniach cukierniczych zapłacimy jak za dzieło sztuki. Ceny możemy jednak częściowo negocjować, zwłaszcza jeśli w wybranej cukierni zamawiamy nie tylko tort, ale i cały zestaw ciast.

Ile kosztuje 1 kg tortu?

Jeśli uwzględnimy wszystkie wymienione wyżej czynniki, to stanie się jasne, że rozstrzał cenowy musi być duży. Łatwiej będzie nam, jeśli podzielimy torty na trzy kategorie:

  • klasyka – ok. 50 zł za kg –najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Wybierając formy klasyczne i podstawowe smaki, usatysfakcjonujemy wszystkich gości, a możemy dostać takie ciasto w przystępnej cenie;
  • elegancja – ok. 50-100 zł za kg –jeśli nie satysfakcjonują nas podstawowe formy i chcemy tortu o bardziej wyrafinowanej konstrukcji, z większą liczbą dodatków i dekoracji, musimy liczyć się, że do bazowej ceny za kilogram ciasta dojdą nam dodatkowe koszty;
  • ekstrawagancja – powyżej 100 zł za kg –chcemy zadziwić gości czymś naprawdę efektownym i awangardowym? Najpiękniejsze torty to prawdziwe dzieła sztuki i w zależności od fantazji i zasobności naszego portfela, możemy wydać na nie nawet do ok. 400 zł za kg.

Ile kosztuje tort na 50, 100, 150 osób?

Ile zapłacimy za cały tort, jeśli chcemy przygotować wesele dla 50, 100 bądź 150 gości? Standardowo przyjmuje się, że kilogram tortu powinien wystarczyć na 10 porcji. Warto jednak pamiętać, że niektórzy z gości – zwłaszcza ci, którym ciasto przypadnie do gustu – z pewnością zjedzą więcej niż jedną porcję. Decyzja o tym, jak duży tort wybierzemy, musi również uwzględniać poprawiny. Jeśli następnego dnia po weselu zabawa ma być kontynuowana, ciasta powinno wystarczyć na dłużej.

tort weselny - koszt
weź pożyczkę